St Sava Serbian Orthodox Church
530 77th Ave N St Petersburg FL 33702
Аранђеловдан ••• Synaxis of the Archangel Michael

У недељу 21. Новембра 2021 г. фолклорна група Српски Бисер је прославио своју Славу сабор Св. архангела Михаила - Аранђеловдан. Овај дан је започео молитвеним сабрањем у Цркви. Како то и доликује Светосавцима, дивно је било видети дечицу у традиционалним ношњама у Светом Храму Божијем. Изузетна радост овог дана када славимо успомену на наше небеске заштитнике видети како родитељи и деца са страхом Божијим, вером и љубвљу приступају Св. Причешћу. У пригодној беседи на крау службе отац Драган је похвалио рад фолклорног друштва које већ четири деценије активно ради у парохији Св. Саве. Фолклор у парохији Св. Саве је јако значајан јер деца кроз дружење уче и Српски језик. Током године у сарадњи са фолкором парохија одржава неколико пута и креативне радионице на којима имају прилику да уче веронауку, традицију и Српску историју. Молитвена радост из цркве је пренета у црквену салу, где је отац Драган благословио славска знамењеа и богату трпезу. Велике заслуге за изузетно лепо спремљену славу припада дивној породици Билић. Зорица Билић са дјечицом: Драганом, Татјаном и Вељком се потрудила да поред богате трпезе и сви чланови фолклора добију пригодне поклоне. Наиме, поред слаткиша свако је добио по мајицу са иницијалима фолклора и натписом салаве на Ћирилици. Ова породица много страда протеклих година, јер је отац Срђан Билић добио забрану уласка у Америку. Упркос свему, ова породица се труди да поштеним радом опстане и остане достојанствена у земљи којој живе. Зорица је храбо преузела кормило породице у отсуству свог мужа и веђе дужа време ради посао свог мужа, вози камијон. Овај посао није ни мало лак и одлика је најхрабријих, а један отих хероја је и мајка Зорица.

Програм је започео игром најмлађе групе, после чега су уледиле похвале најбољим члановим фолклора и онима који су свих протеклих година водили и подстицали рад овог фолклорног душтва. Истакнути радници овог фолклора и кореографи су добили поклоне. После изузетног наступа велике групе и великог аплауза отац Драган је захвалио деци и родитељима за изузетно дивно спремљену Славу, као и чланове одбора Фолклора који су који су највећи радници током целе године

Живели на многа љета!


(17 images)


Share This:

 
Српска слога
 
Србин има једну мисо 
У срце му Бог уписо: 
Да он сваком добра жели, 
Да сироту не уцвели, 
Да дарује ко му тражи 
И бол свачиј да ублажи.
Само Србин нема слоге, 
Отуда му беде многе. 

Србин има прошлост славну 
Има веру православну,
Има језик – бисер сјајни, 
Има песму – ђердан бајни, 
Има памет – да царује, 
И вештину – да војује.
Само Србин нема слоге 
Отуда му беде многе. 

Србин има бистро око 
И брзину као соко,
Што науми учиниће, 
Што погреши поправиће, 
Свуда стиже, све постиже, 
Нико Богу није ближе. 
Само Србин нема слоге, 
Отуда му беде многе.

Ал' кад Србин стекне слогу, 
Милији ће бити Богу, 
И мајке ће у даљини, 
У Индији и у Кини, 
Својој деци говорити: 
- Желите ли срећни бити 
На Србе се угледајте 
Српском слогом заблистајте!

Church School is held Sundays after the Divine Liturgy

Црквена Школа се одржава недељом после Свете Литургије

Ancient Faith Radio
Diocese of Eastern America
Православни Мисионарски Центар
image
image
image
image
image
image
image
image

The Holy Glorious and All-Praised Leaders of the Apostles, Peter and Paul 

Troparion — Tone 4

First-enthroned of the apostles, teachers of the universe: Entreat the Master of all to grant peace to the world, and to our souls great mercy!

Kontakion — Tone 2

O Lord, You have taken up to eternal rest and to the enjoyment of Your blessings the two divinely-inspired preachers, the leaders of the Apostles, for You have accepted their labors and deaths as a sweet-smelling sacrifice, for You alone know what lies in the hearts of men.

Kontakion — Tone 2

Today Christ the Rock glorifies with highest honor The rock of Faith and leader of the Apostles, Together with Paul and the company of the twelve, Whose memory we celebrate with eagerness of faith, Giving glory to the one who gave glory to them!