St Sava Serbian Orthodox Church
530 77th Ave N St Petersburg FL 33702
Слава КСС Св. Петка/St. Petka Sisterhood Slava Celebration
ЦРКВЕНА ЗАЈЕДНИЦА СВЕТОГ САВЕ У СЕНТ ПИТЕРСБУРГУ СВЕЧАНО И РАДОСНО, ПО ШЕЗДЕСЕТ И ПРВИ ПУТ, ПРОСЛАВИАЛА СЛАВУ КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА

Слава је прослављена недељу дана раније јер је благословом Преосвећеног Владике Иринеја одлучено да вјерници Цркве светог Саве са својим свештеником, о. Драганом Жарићем, походе своје пријатеље у Орланду који на сами дан Свете Петке прослављају своју храмовну славу. У недјељу, 20. Октобра под сводове светосавске цркве у Сент Питерсбургу стекле су се двије радости. Надлежни парох, о. Драган Жарић, након веома изазовних дана октобарских, вратио се у своју црквену заједницу и предводио молитвеним литургијским сабрањем. У обраћању, након свете Литургије, исказао је своју истинску синовску оданост Преосвећеном Владики Иринеју и топло му заблагодарио на очинској бризи и истинској подршци, исказаној на више начина. Та подршка пуно му је значила јер га је снажила у увјерењу да није остављен и да своје недаће не проживљава сам. Топлим ријечима о. Драган се захвалио својим оданим парохијанима који су га снажили и материјално помагали да одговори изазовима у којима се нашао. Иза свих збивања заувијек му оистаје охрабрење у сазнању да је, за релативно кратко вријеме откако је у светосавској парохији у Сент Питерсбургу ипак оставио значајан траг у душама повјереног му стада. О. Драгану у литургијском слављу придружили су се протојереји: високопречасни прота Милоје Раичевић и високопречасни прота Василије Томић. Проповједао је прота Василије и кратким цртама подијелио своје мисли са вјернима на тему апостолског и јеванђељског читања. Честитајући сестрама славу, истакао је мисао Премудрог Соломона који вели да се кућа и имање наслеђује од отаца, а добра жена је дар од Господа. Након свете Литургије, у сали Црквене општине, пререзан је славски колач и од сестара послужен, с љубављу сестринском, приређен славски ручак. Овогодишње куме славе, сестре: Милена Савић и Оливера Вишић, предале су славску част куми за идућу годину сестри Нади Мићевић. Томи приликом уручени су дарови најзаслужнијим сестрама. О. Драган се у својим невољама снажио иконопишући лик Пресвете Богородице. Ту лијепу икону, великог формата, поклонио је својој црквеној заједници. Свечаном скупу обратила се Протиница Марија Стојановић, подпреседница регионалнок КСС за средњу Америку из Чикага. И материнским ријечима позвала млађе парохијанке да се придруже сестрама и наставе ову часну жртвену традицију. Прота Милоје Раичевић одржао је надахнуто слово подршке оцу Драгану и његовим добрим парохијанима. Како то обично бива, младићи и дјевојке и мала дјеца фолклорног ансамбла Српски Бисер осјежили су и орадостили својом игром и пјесмом овај свечани дан. Хвала Милану Лукићу на прелепим сликама. Живели на многа љета!

Протојереј ставрифор Василије Томић

(18 images)


Share This:

 
Српска слога
 
Србин има једну мисо 
У срце му Бог уписо: 
Да он сваком добра жели, 
Да сироту не уцвели, 
Да дарује ко му тражи 
И бол свачиј да ублажи.
Само Србин нема слоге, 
Отуда му беде многе. 

Србин има прошлост славну 
Има веру православну,
Има језик – бисер сјајни, 
Има песму – ђердан бајни, 
Има памет – да царује, 
И вештину – да војује.
Само Србин нема слоге 
Отуда му беде многе. 

Србин има бистро око 
И брзину као соко,
Што науми учиниће, 
Што погреши поправиће, 
Свуда стиже, све постиже, 
Нико Богу није ближе. 
Само Србин нема слоге, 
Отуда му беде многе.

Ал' кад Србин стекне слогу, 
Милији ће бити Богу, 
И мајке ће у даљини, 
У Индији и у Кини, 
Својој деци говорити: 
- Желите ли срећни бити 
На Србе се угледајте 
Српском слогом заблистајте!

Church School is held Sundays after the Divine Liturgy

Црквена Школа се одржава недељом после Свете Литургије

Ancient Faith Radio
Diocese of Eastern America
Православни Мисионарски Центар
image
image
image
image
image
image
image
image

The Holy Glorious and All-Praised Leaders of the Apostles, Peter and Paul 

Troparion — Tone 4

First-enthroned of the apostles, teachers of the universe: Entreat the Master of all to grant peace to the world, and to our souls great mercy!

Kontakion — Tone 2

O Lord, You have taken up to eternal rest and to the enjoyment of Your blessings the two divinely-inspired preachers, the leaders of the Apostles, for You have accepted their labors and deaths as a sweet-smelling sacrifice, for You alone know what lies in the hearts of men.

Kontakion — Tone 2

Today Christ the Rock glorifies with highest honor The rock of Faith and leader of the Apostles, Together with Paul and the company of the twelve, Whose memory we celebrate with eagerness of faith, Giving glory to the one who gave glory to them!