St Sava Serbian Orthodox Church
530 77th Ave N St Petersburg FL 33702
Празник Светог Николаја Велимировића

У недељу, 19. маја, у нашем Светосавском Храму обележен је дан Св. Владике Николаја (Велимировића) - празник који слави црквена Школа. У празничној беседи, отац Драган Жарић, позвао је све присутне на радост Христовог Васкрсења, подсећајући да је ова радост умножена поменом Светог Николаја. Св. Николај Велимировић је један од сведока Васкрсења Христовог, не само да је писао капитална дела, него што је живео Васкрсењем Христовим, вером у Васкрслог Господа, и што је проповедао Његову божанску науку. Празнична радост Св. Николаја је настављена и после службе у парохијској сали, где је о. Драган Ж. благословио славски колач и жито и честитао славу дечици и свима присутнима. После чега је послужен празнични ручак који су припремили кумови и домаћини славе Невен и Милијана Ждрало са дечицом, Кристином, Кристијаном и Миланом. За наредну годину за кумове и домаћине славе пријавиле су се благочестиве породице Недић и Божић. Програм је водила Драгана Билић уз читање одломака из живота и дела Светог Владике Николаја Велимировића. Дечији хор при нашем храму је отпевао песме: “Ми смо деца неба” и “Победну Песму” Св. Николаја. Емилија Стојанчевић и Гаврило Жарић су рецитовали “Химну Љубави” Св. Апостола Павла. После чега је наступила наша фолклорна група Српски Бисер, која је предвођена кореографом Стефаном Благојевићем извела диван програм. Попадија Изворинка Жарић и Слађана Лукић су поделиле дипломе деци која су похађала часове школе. Исто тако наши малишани су добили по један примерак “Васкршњег Магазина” који издаје наша Епархија. Благодаримо нашем Владици Иринеју, који је благословио да дечица наше парохије буду гости и уредници овогодишњег часописа. Захваљујемо се такође ђакону Јовану Аничићу директору одељења за образовање који шаље материјале и дечије часописе за нашу школу.

На крају програма, завршну реч дао је о. Драган Жарић који се захвалио свима на дивном молитвеном сабрању, и свима који помажу црквену школу на различите начине. Хвала Јелени Мулин на дивним сликама. Живели на многа љета!

Господе Боже мој, Благослови народ твој,

Благослови град и село Да нам буде све весело.

Господе Боже мој, Благослови народ твој,

Ђаке, чтаце, богословце И праведне богомољце.

Амин! Боже дај!

(20 images)


Share This:

 
Српска слога
 
Србин има једну мисо 
У срце му Бог уписо: 
Да он сваком добра жели, 
Да сироту не уцвели, 
Да дарује ко му тражи 
И бол свачиј да ублажи.
Само Србин нема слоге, 
Отуда му беде многе. 

Србин има прошлост славну 
Има веру православну,
Има језик – бисер сјајни, 
Има песму – ђердан бајни, 
Има памет – да царује, 
И вештину – да војује.
Само Србин нема слоге 
Отуда му беде многе. 

Србин има бистро око 
И брзину као соко,
Што науми учиниће, 
Што погреши поправиће, 
Свуда стиже, све постиже, 
Нико Богу није ближе. 
Само Србин нема слоге, 
Отуда му беде многе.

Ал' кад Србин стекне слогу, 
Милији ће бити Богу, 
И мајке ће у даљини, 
У Индији и у Кини, 
Својој деци говорити: 
- Желите ли срећни бити 
На Србе се угледајте 
Српском слогом заблистајте!

Church School is held Sundays after the Divine Liturgy

Црквена Школа се одржава недељом после Свете Литургије

Ancient Faith Radio
Diocese of Eastern America
Православни Мисионарски Центар
image
image
image
image
image
image
image
image

The Holy Glorious and All-Praised Leaders of the Apostles, Peter and Paul 

Troparion — Tone 4

First-enthroned of the apostles, teachers of the universe: Entreat the Master of all to grant peace to the world, and to our souls great mercy!

Kontakion — Tone 2

O Lord, You have taken up to eternal rest and to the enjoyment of Your blessings the two divinely-inspired preachers, the leaders of the Apostles, for You have accepted their labors and deaths as a sweet-smelling sacrifice, for You alone know what lies in the hearts of men.

Kontakion — Tone 2

Today Christ the Rock glorifies with highest honor The rock of Faith and leader of the Apostles, Together with Paul and the company of the twelve, Whose memory we celebrate with eagerness of faith, Giving glory to the one who gave glory to them!