St Sava Serbian Orthodox Church
530 77th Ave N St Petersburg FL 33702
Home /
Благовести / Annunciation

У времену непрестане журбе, у коме живимо, често не стигнемо, нити се од брига сетимо, да мало застанемо, искористимо неки повод да окупимо своје ближње и да се радујемо што смо заједно. Управо су зато молитвена окупљања у Цркви постале праве мале оазе радости и утехе, места пуноће сусрета човека са Богом и са својим ближњима, првенствено кроз Свету Литургију. Тако с правом можемо рећи да је свако ко је учествовао у прослави празника Благовести у нашој парохији имао прилику да осети ту радост заједнице и Архангелове благовести у којој учествују хришћани већ више од две хиљаде година.

Празник је отпочео дивним литургијским сабрањем које је предводио отац Драган Жарић. Литургију су својим велелепним појањем украсили чланови хора при нашем храму. Радост сабрања су увеличали драги наши Светосавци са севера који зиму проводе у топлој Флориди.

После Св. Литургије, сви присутни су наставили заједничарење за трпезом љубави коју су спремили  благочестиви парохијани: Невен и Милијана Ждрало, Жарко и Милка Ждрало и Станоја и Ружа Недић. Захвалност такође дугујемо учитељима наше недељне школе, попадији Изворинки Жарић, Слађани Лукић, Адријани Стојанчевић, и свима који су допринели да овај дан буде испуњен хришћанском љубављу. Молитвено призивамо заступништво Пресвете Богородице на све оне који се трудом, подршком и молитвом из недеље у недељу уградују у живот наше парохије.

Живели на многа љета!

Нека се данас цео свет радује, јер је теби архангел радост саопштио, благословена, света и Пречиста Мати Христа Бога. (Молитва-стихира на јутрењу)

Share This:

 
Српска слога
 
Србин има једну мисо 
У срце му Бог уписо: 
Да он сваком добра жели, 
Да сироту не уцвели, 
Да дарује ко му тражи 
И бол свачиј да ублажи.
Само Србин нема слоге, 
Отуда му беде многе. 

Србин има прошлост славну 
Има веру православну,
Има језик – бисер сјајни, 
Има песму – ђердан бајни, 
Има памет – да царује, 
И вештину – да војује.
Само Србин нема слоге 
Отуда му беде многе. 

Србин има бистро око 
И брзину као соко,
Што науми учиниће, 
Што погреши поправиће, 
Свуда стиже, све постиже, 
Нико Богу није ближе. 
Само Србин нема слоге, 
Отуда му беде многе.

Ал' кад Србин стекне слогу, 
Милији ће бити Богу, 
И мајке ће у даљини, 
У Индији и у Кини, 
Својој деци говорити: 
- Желите ли срећни бити 
На Србе се угледајте 
Српском слогом заблистајте!

Church School is held Sundays after the Divine Liturgy

Црквена Школа се одржава недељом после Свете Литургије

Ancient Faith Radio
Diocese of Eastern America
Православни Мисионарски Центар

The Holy Glorious and All-Praised Leaders of the Apostles, Peter and Paul 

Troparion — Tone 4

First-enthroned of the apostles, teachers of the universe: Entreat the Master of all to grant peace to the world, and to our souls great mercy!

Kontakion — Tone 2

O Lord, You have taken up to eternal rest and to the enjoyment of Your blessings the two divinely-inspired preachers, the leaders of the Apostles, for You have accepted their labors and deaths as a sweet-smelling sacrifice, for You alone know what lies in the hearts of men.

Kontakion — Tone 2

Today Christ the Rock glorifies with highest honor The rock of Faith and leader of the Apostles, Together with Paul and the company of the twelve, Whose memory we celebrate with eagerness of faith, Giving glory to the one who gave glory to them!