St Sava Serbian Orthodox Church
530 77th Ave N St Petersburg FL 33702
Sunday of Orthodoxy / Недеља Православља

У недељу Православља, 4/17. марта 2019. године, Евхаристијским сабрањем верног народа Божјег, началствовао је протојереј-ставрофор Василије Томић, уз саслужење оца Драгана Жарића. Празничном беседом прота Василије се обратио великом броју присутних верника, појашњавајући смисао празновања Недеље Православља. На позив оца Драгана Жарића "са вером и љубављу приступите", светој Чаши и светом Причешћу приступили су скоро сви присутни парохијани који су се припремили, постом и молитвом да се сједине са Богом Живим на спасење и вечни живот . После заамоне молитве, свештеник о. Драган Жарић је пожелео благословен празник свима присутним, а проти Василију Томићу и његовој протиници Гордани Т. захвалио што су својим присуством увеличали празник Недеље Православља. После чега је уследио опход око храма, на ком су ученици веронауке носили иконе, а затим је прочитан и Синодик на Српском и Енглеском језику који се чита у Недељи Православља. По завршеној светој Литургији, послужен је ручак за све присутне које су спремале: попадија Изворинка Жарић, Босиљка Милановић, Анђелка, Јована и Ратка Радовановић. Хвала Милану Лукицу и Јови Мичићу на дивним сликама. Живели на многа љета!

ЛИТИЈА У НЕДЕЉУ ПРАВОСЛАВЉА

Тропар Недеље Православља (Глас 2.)

Клањамо се пречистоме лику Твоме, Благи, молећи опроштај сагрешења наших, Христе Боже, јер си добровољно благоволео да телом узиђеш на Крст, да би оне које си саздао избавио од робовања врагу. Стога Ти благодарно кличемо: радошћу си испунио све, Спаситељ наш, који си дошао да спасеш свет.

Синодик Недеље Православља

Пророци како видеше, апостоли како научише, Црква како је примила, учитељи како су одогматили, васељена како се сагласила, Благодат како је засијала, Истина како се доказала, лаж како је протерана, Премудрост како се смело исказала, Христос како је наградом потврдио, тако мислимо, тако говоримо тако проповедамо: Христа Истинитог Бога нашег, и Његове Светитеље чествујући речима, списима, мислима, жртвама, храмовима, иконама; Њега као Бога и владику поштујући и клањајући се Њему, а њих ради заједничког нам Господа и као Његове верне служитеље, чествујући и одајући им односно поклоњење. Ово је вера Апостола. Ово је вера Отаца. Ово је вера Православних. Ово је вера која утврди васељену.


Preparation for Sunday of Orthodoxy / Припреме за прославу Недеље Православља

(5 images)Triumph of Orthodoxy in Florida / Победа Православља у Флориди

(35 images)


Share This:

 
Српска слога
 
Србин има једну мисо 
У срце му Бог уписо: 
Да он сваком добра жели, 
Да сироту не уцвели, 
Да дарује ко му тражи 
И бол свачиј да ублажи.
Само Србин нема слоге, 
Отуда му беде многе. 

Србин има прошлост славну 
Има веру православну,
Има језик – бисер сјајни, 
Има песму – ђердан бајни, 
Има памет – да царује, 
И вештину – да војује.
Само Србин нема слоге 
Отуда му беде многе. 

Србин има бистро око 
И брзину као соко,
Што науми учиниће, 
Што погреши поправиће, 
Свуда стиже, све постиже, 
Нико Богу није ближе. 
Само Србин нема слоге, 
Отуда му беде многе.

Ал' кад Србин стекне слогу, 
Милији ће бити Богу, 
И мајке ће у даљини, 
У Индији и у Кини, 
Својој деци говорити: 
- Желите ли срећни бити 
На Србе се угледајте 
Српском слогом заблистајте!

Church School is held Sundays after the Divine Liturgy

Црквена Школа се одржава недељом после Свете Литургије

Ancient Faith Radio
Diocese of Eastern America
Православни Мисионарски Центар
image
image
image
image
image
image
image
image

The Holy Glorious and All-Praised Leaders of the Apostles, Peter and Paul 

Troparion — Tone 4

First-enthroned of the apostles, teachers of the universe: Entreat the Master of all to grant peace to the world, and to our souls great mercy!

Kontakion — Tone 2

O Lord, You have taken up to eternal rest and to the enjoyment of Your blessings the two divinely-inspired preachers, the leaders of the Apostles, for You have accepted their labors and deaths as a sweet-smelling sacrifice, for You alone know what lies in the hearts of men.

Kontakion — Tone 2

Today Christ the Rock glorifies with highest honor The rock of Faith and leader of the Apostles, Together with Paul and the company of the twelve, Whose memory we celebrate with eagerness of faith, Giving glory to the one who gave glory to them!