St Sava Serbian Orthodox Church
530 77th Ave N St Petersburg FL 33702
Home /
НЕДЕЉА ТРИДЕСЕТ СЕДМА ПО ДУХОВИМА

НЕДЕЉА ТРИДЕСЕТ СЕДМА ПО ДУХОВИМА

Јеванђеље о покајаном Закхеју (Лука 19, 1-10. Зач. 94.)

На дан молитвеног спомена св. Јефрема Сирина, 10. фебруара 2019. године, служена је света Литургија у нашем Светосавском храму. Овог дивног недљног јутра у Флориди наши светосавци су оставили све овоземаљске бриге и похитали на молитву у цркву Божију. Изузетно је било лепо видети дечаке како целивају свете Иконе и са великом пажњом улазе у Св. Олтар, предвођени младим богословом Сретеном Станојевићем. Овог недељно јутро у Св. Олтару је помагао и Никица Оробабић, који је редовно сваке недеље у нашем харму са својом супругом Јеленом Оробабић која је недавно дошла из Републике Српске у нашу парохију, и као такви су диван пример у нашој цркви. Литургијско читања из прве књиге Тимотеју светог ап. Павла на Српском језику је прочитао Сретен Станојевиц, а на Енглеском језику Митар Драговић. Отац драган Ж. је по прочитаном јеванђељском зачалу између осталог рекао да треба да следујемо ап. Павлу који каже: “Буди образац вјернима у ријечи, у живљењу, у љубави, у духу, у вјери, у чистоти.” (1 Тим. 4,12); И да је наш народ кроз историју живео попут Закхеја, али су била времена када смо попут њега, осећали Божију благодат и у покајању обраћали се Господу. И да је изузетно битно за нас који живимо далеко од отаџбине да се не удаљавамо од Свете Цркве, да долазимо редовно на богослужења и да децу доводимо на часове веронауке и Српског језика, као и на друге актиности током недеље која су у нашој парохији. Светом путиру је приступио велики број деце и окупљених верника, после чега су деца изашла на час веронауке који су предавале Слађана Лукић и попадија Изворинка Жарић. На крају Литургије, отац Драган Жарић је заблагодарио Богу и свима присутнима на лепом богослужењу, и огласио да се у наредној недељи 16,17 фебруара 2019. одржава Фестивал у суседној парохији Св. Саве у Норт Порту. Између осталог свештеник је истакао да је својевремено служио у поменутој Цркви, и да у Норт Порту живе изизетно вредни људи, добри домаћини, тако да сви планирају да ове дане проведу са нашом драгом браћом и сестрама из Норт Порта. После Литургије, у црквену сали чланице Кола Сестара Анђелка Радовановић и Мирка Шљивић су спремиле богату трпезу за све присутне. Молитвама преподобних отаца Јефрема и Исака Сирина, Господе Исусе Христе помилуј нас као што си помиловао Закхеја. Амин!

(15 images)


Share This:

 
Српска слога
 
Србин има једну мисо 
У срце му Бог уписо: 
Да он сваком добра жели, 
Да сироту не уцвели, 
Да дарује ко му тражи 
И бол свачиј да ублажи.
Само Србин нема слоге, 
Отуда му беде многе. 

Србин има прошлост славну 
Има веру православну,
Има језик – бисер сјајни, 
Има песму – ђердан бајни, 
Има памет – да царује, 
И вештину – да војује.
Само Србин нема слоге 
Отуда му беде многе. 

Србин има бистро око 
И брзину као соко,
Што науми учиниће, 
Што погреши поправиће, 
Свуда стиже, све постиже, 
Нико Богу није ближе. 
Само Србин нема слоге, 
Отуда му беде многе.

Ал' кад Србин стекне слогу, 
Милији ће бити Богу, 
И мајке ће у даљини, 
У Индији и у Кини, 
Својој деци говорити: 
- Желите ли срећни бити 
На Србе се угледајте 
Српском слогом заблистајте!

Church School is held Sundays after the Divine Liturgy

Црквена Школа се одржава недељом после Свете Литургије

Ancient Faith Radio
Diocese of Eastern America
Православни Мисионарски Центар

The Holy Glorious and All-Praised Leaders of the Apostles, Peter and Paul 

Troparion — Tone 4

First-enthroned of the apostles, teachers of the universe: Entreat the Master of all to grant peace to the world, and to our souls great mercy!

Kontakion — Tone 2

O Lord, You have taken up to eternal rest and to the enjoyment of Your blessings the two divinely-inspired preachers, the leaders of the Apostles, for You have accepted their labors and deaths as a sweet-smelling sacrifice, for You alone know what lies in the hearts of men.

Kontakion — Tone 2

Today Christ the Rock glorifies with highest honor The rock of Faith and leader of the Apostles, Together with Paul and the company of the twelve, Whose memory we celebrate with eagerness of faith, Giving glory to the one who gave glory to them!