St Sava Serbian Orthodox Church
530 77th Ave N St Petersburg FL 33702
СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК ДЕТИНЦИ

У трећу недељу пред Божић, када наша света Црква обележава празник – Детинци, служена је Света Литургија. Мноштво деце сабрало се у храму за свој празник да својим прелепим гласовима улепшају Свету службу, да Богу захвале и да буду причасници Пречасног Тела и Крви Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа. Прослава овог дечијег празника започета је у суботу после подне 22. децембра 2018 год. уз многобројне активности за сву децу различитих узраста. Један број наше деце предвођених Слађаном Лукић и попадијом Изворинком Жарић уживао је у прављењу колача. Вредни родитељи су спремали вечеру за све присутне која је послужена после вечерњег богослужења. Посебна заслуга за велики одзив за прославу овог празника припада управи наше црквене школе, драгим родитељима као и другим црквеним организацијама који су допринели да овај дан буде испуњен љубављу. Вечерње богослужење је служено уз умилну песму деце, предвођену драгим рускињама које долазе у нашу цркву, и учитеља наше црквене школе. Захваљујући управи нашег фолклора “Српски Бисер” и свим родитељима, наши малишани су добили скромне поклончиће. После послужене вечере Стефан Благојевић је наше малишане обрадовао уласком у црквену салу носеђи поклоне за децу. За овај важан део програма одрећен је Стефан. Б. који је недавно допутовао из Београда, и који ће радити са нашом фолклорном групом до краја маја 2019 год. Он већ 20 година игра у познатом Културно Уметничком Друштву “Талија”, и његов долазак је изузетан благослов за нашу заједницу. У недељу у пуној цркви апостол су прочитали Дарко Недић и Митар Драговић. После прочитаног Светог јеванђеља верном народу се обратио презвитер Драган Жарић говорећи о С. Јовану Деспоту Српском, осврћући се на свете из нашег рода на које треба да се угледамо. Трпезу љубави припремиле су две вредне сестре, подпреседница нашег КСС Тања Карајовановић, и Сања Бутина. После послуженог ручка одржана је годишња Скупштина, на којој су изабрани нови чланови црквеног одбора. Честитамо новој управи, свима који су се примили на ове одговорне дужности, исто тако захваљујемо свима који су на различите начине допринели нашој хришћанској заједници.

Срећни наступајући празницу уз радостан хришћански поздрав МИР БОЖИЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ! Живели на многа љета!

ДЕТИНЦИ I

(13 images)


ДЕТИНЦИ II

(9 images)


Share This:

 
Српска слога
 
Србин има једну мисо 
У срце му Бог уписо: 
Да он сваком добра жели, 
Да сироту не уцвели, 
Да дарује ко му тражи 
И бол свачиј да ублажи.
Само Србин нема слоге, 
Отуда му беде многе. 

Србин има прошлост славну 
Има веру православну,
Има језик – бисер сјајни, 
Има песму – ђердан бајни, 
Има памет – да царује, 
И вештину – да војује.
Само Србин нема слоге 
Отуда му беде многе. 

Србин има бистро око 
И брзину као соко,
Што науми учиниће, 
Што погреши поправиће, 
Свуда стиже, све постиже, 
Нико Богу није ближе. 
Само Србин нема слоге, 
Отуда му беде многе.

Ал' кад Србин стекне слогу, 
Милији ће бити Богу, 
И мајке ће у даљини, 
У Индији и у Кини, 
Својој деци говорити: 
- Желите ли срећни бити 
На Србе се угледајте 
Српском слогом заблистајте!

Church School is held Sundays after the Divine Liturgy

Црквена Школа се одржава недељом после Свете Литургије

Ancient Faith Radio
Diocese of Eastern America
Православни Мисионарски Центар
image
image
image
image
image
image
image
image

The Holy Glorious and All-Praised Leaders of the Apostles, Peter and Paul 

Troparion — Tone 4

First-enthroned of the apostles, teachers of the universe: Entreat the Master of all to grant peace to the world, and to our souls great mercy!

Kontakion — Tone 2

O Lord, You have taken up to eternal rest and to the enjoyment of Your blessings the two divinely-inspired preachers, the leaders of the Apostles, for You have accepted their labors and deaths as a sweet-smelling sacrifice, for You alone know what lies in the hearts of men.

Kontakion — Tone 2

Today Christ the Rock glorifies with highest honor The rock of Faith and leader of the Apostles, Together with Paul and the company of the twelve, Whose memory we celebrate with eagerness of faith, Giving glory to the one who gave glory to them!