St Sava Serbian Orthodox Church
530 77th Ave N St Petersburg FL 33702
Home /
Видовдан молитвено прослављен / Vidovdan Celebration

Празник Светог Великомученика Кнеза Лазара и Српских мученика – Видовдан, саборно и молитвено је прослављен у Св. Петерсбургу, у четвртак 28. јуна 2018. љета Господњег. Служена је Света Литургија а послије заамвоне молитве и парастос свима који су живот свој положили за вјеру и отаџбину од Косовског боја до данас. Светом Литургијом је началствовао парох из Норт Порта (Цркве Св. Саве) јереј Саша Ђурђрвић, а саслуживао је месни парох Јер. Драган Жарић. Посебну радост видовданском литургијском сабрању дало је присуство попадије Славице Ђурђевић, Анастасије и Савине, које су током Литургије пјевалe у славу и част Светог Кнеза Лазара и Српских мученика. Упркс високој температури услед квара на хлађењу у црквеној сали, прослава празника је настављена уз послужење и ручак, где се придружио и намесник, протојереј-ставрофор Драган Зарића. Благодаримо свима који помажу и унапређују нашу хришћанску заједницу, а посебно Браниславу и Биљани Дражић, који су на овај велики празник даривали нашу цркву у знак захвалности за освећење иконе Пресвете Богородице. Хвала родитељима који су помогли у спремању ручка, и нашем вредном Зорану Вишићу који је у току дана поправи хлађење у црквеној сали.

Нека молитве Светог кнеза Лазара и косовских мученика и новомученика, Светог пророка Амоса и Светог мученика Вида, све нас закриле и упуте путем Божијим. 

________________________

Говор Светог владике Николаја Велимировића на Видовдан 1916. године у Лондону

Ја долазим из једне мале земље на Балкану у којој има један храм, и већи, и лепши, и вреднији, и светији од овог храма. Тај храм се налази у српском граду Нишу и зове се ЋЕЛЕ КУЛА. Тај храм је сазидан од лобања и костију мог народа. Пет векова Србија лобањама и костима својим брани Европу да би она живела срећно. На Видовдан 1389. године српски кнез Лазар, са својом храбром војском, стао је на Косову Пољу на браник хришћанске Европе, и дао живот за одбрану хришћанске културе. У то време Срба је било колико и вас Енглеза. Данас их је десет пута мање. Где су? Изгинули бранећи Европу. Сада је време да Европа Србији врати тај дуг. 

Vidovdan Address of Saint Nikolaj Velimirovic, 1916 

On June 28th 1916, now Sainted Bishop Nikolaj Velimirović addressed a congregation gathered at St. Paul’s Cathedral in London at the invitation of the Archbishop of Canterbury. Gentlemen and friends, I am coming from Serbia, from European “midnight”. There is no ray of light, not a single trace. All the light went from the ground to the sky and the sky is the only place where the light is coming from. Nevertheless, we that are weak in everything are strong in faith and hope that dawn will soon arrive. I am grateful to Lord Archbishop, Randall Cantuar, that allowed me, on this holy day, Vidovdan, year of Our Lord 1916, in this beautiful church of Saint Paul, to address his majesty, King George V and the most prominent Englishmen. 

Source: saintnicholasbarton.ca http://www.spc.rs/eng/sveti_nikolaj_o_vidovdanu_u_katedrali_svetog_pavla_u_londonu_1916g

Share This:

 
Српска слога
 
Србин има једну мисо 
У срце му Бог уписо: 
Да он сваком добра жели, 
Да сироту не уцвели, 
Да дарује ко му тражи 
И бол свачиј да ублажи.
Само Србин нема слоге, 
Отуда му беде многе. 

Србин има прошлост славну 
Има веру православну,
Има језик – бисер сјајни, 
Има песму – ђердан бајни, 
Има памет – да царује, 
И вештину – да војује.
Само Србин нема слоге 
Отуда му беде многе. 

Србин има бистро око 
И брзину као соко,
Што науми учиниће, 
Што погреши поправиће, 
Свуда стиже, све постиже, 
Нико Богу није ближе. 
Само Србин нема слоге, 
Отуда му беде многе.

Ал' кад Србин стекне слогу, 
Милији ће бити Богу, 
И мајке ће у даљини, 
У Индији и у Кини, 
Својој деци говорити: 
- Желите ли срећни бити 
На Србе се угледајте 
Српском слогом заблистајте!

Church School is held Sundays after the Divine Liturgy

Црквена Школа се одржава недељом после Свете Литургије

Ancient Faith Radio
Diocese of Eastern America
Православни Мисионарски Центар

The Holy Glorious and All-Praised Leaders of the Apostles, Peter and Paul 

Troparion — Tone 4

First-enthroned of the apostles, teachers of the universe: Entreat the Master of all to grant peace to the world, and to our souls great mercy!

Kontakion — Tone 2

O Lord, You have taken up to eternal rest and to the enjoyment of Your blessings the two divinely-inspired preachers, the leaders of the Apostles, for You have accepted their labors and deaths as a sweet-smelling sacrifice, for You alone know what lies in the hearts of men.

Kontakion — Tone 2

Today Christ the Rock glorifies with highest honor The rock of Faith and leader of the Apostles, Together with Paul and the company of the twelve, Whose memory we celebrate with eagerness of faith, Giving glory to the one who gave glory to them!