St Sava Serbian Orthodox Church
530 77th Ave N St Petersburg FL 33702
Српски Бисеру у Канади

Наша фолклклорна група Српски Бисер успешно је остварила још једно пуровање, овог пута у Канаду. Фестивал фолклора је уприличила фолклорна група Стеван Синћелић из Киченера. Српски Бисер је наступио на фестивалу у свом најбољем саставу, 13 дјевојака и 3 дјечака. Поносно су кренули у далеку Канаду да представе своју групу, свој рад ,труд и велику љубав према фолклору. Путовали су у пратњи кореографа Ђорђа Раковића и Драгане Билић и 8 родитеља. Упркос хладном времену, дјечија радост остала је непомућена, било је дивно видети насмијана лица која су радосно исчекивала нова пријатељства, кроз игру и пјесму. А тек када су угледали оно мало осталог снега по тротоарима и поред путева! За њих су то биле планине снега! Чинило се да би цели дан могли да проведу у грудвању! И једно је сигурно, иакао није лако преузети одговорност за овако путовање, почевши од куповине авионски карата, смјештаја, превоза, хране,..итд. било је задовољство пружити дјеци могућност да остваре незаборавне успомене. Зато би желили да истакнемо важност оваквих путовања и да у будуће још више сви заједно радимо да би се остварила финациска срества да сва дјеца могу да путују без разлике. У периоду од четвртка 19. априла па до 22. дјеца су посјетила више мјеста: први дан смо посјетили Нијагарине водопаде се обе стране, Америчке и Канадске стране. Нијаганирини водопади, за овај дивни призор који оставља човека без даха, можемо само да заблагодаримо Господу на дивном дару. Други дан смо посјетили Торонто, прелеп град који нуди пуно за све посетиоце. Да би у једном дану успели да видимо што више од тога, узели смо карте за обилазак града са аутобусом за посјетиоце, и тако смо обишли око 20 важнијих мјеста града Торонта. Децу је највише одушевила сама та вожња у аутобусу, који је био на спрат и без крова. Трећи дан, односно у суботу, у црквеној сали Св. Тројице у Киченеру наступило је 8. фолклорних група из Америке и Канаде. Српски Бисер је одиграо три кореографије, и без увеличавања, добили су највећи аплауз од свих присутних. Изузетно лепо је било видети на једном мјесту око 400 мадих, који игром и пјесмом чувају српску традицију. За нашу фолклорну групу и њихов наступ имамо само ријечи хвале. Дјеца су била послушна, тако да је нама родитељима, који смо били у пратњи, срца су била испуњена поносом, будући да узрастају на радост Св. Цркве и свих нас.

Приредила: Тања Мичић

Share This:

 
Српска слога
 
Србин има једну мисо 
У срце му Бог уписо: 
Да он сваком добра жели, 
Да сироту не уцвели, 
Да дарује ко му тражи 
И бол свачиј да ублажи.
Само Србин нема слоге, 
Отуда му беде многе. 

Србин има прошлост славну 
Има веру православну,
Има језик – бисер сјајни, 
Има песму – ђердан бајни, 
Има памет – да царује, 
И вештину – да војује.
Само Србин нема слоге 
Отуда му беде многе. 

Србин има бистро око 
И брзину као соко,
Што науми учиниће, 
Што погреши поправиће, 
Свуда стиже, све постиже, 
Нико Богу није ближе. 
Само Србин нема слоге, 
Отуда му беде многе.

Ал' кад Србин стекне слогу, 
Милији ће бити Богу, 
И мајке ће у даљини, 
У Индији и у Кини, 
Својој деци говорити: 
- Желите ли срећни бити 
На Србе се угледајте 
Српском слогом заблистајте!

Church School is held Sundays after the Divine Liturgy

Црквена Школа се одржава недељом после Свете Литургије

Ancient Faith Radio
Diocese of Eastern America
Православни Мисионарски Центар
image
image
image
image
image
image
image
image

The Holy Glorious and All-Praised Leaders of the Apostles, Peter and Paul 

Troparion — Tone 4

First-enthroned of the apostles, teachers of the universe: Entreat the Master of all to grant peace to the world, and to our souls great mercy!

Kontakion — Tone 2

O Lord, You have taken up to eternal rest and to the enjoyment of Your blessings the two divinely-inspired preachers, the leaders of the Apostles, for You have accepted their labors and deaths as a sweet-smelling sacrifice, for You alone know what lies in the hearts of men.

Kontakion — Tone 2

Today Christ the Rock glorifies with highest honor The rock of Faith and leader of the Apostles, Together with Paul and the company of the twelve, Whose memory we celebrate with eagerness of faith, Giving glory to the one who gave glory to them!