St Sava Serbian Orthodox Church
530 77th Ave N St Petersburg FL 33702
Пријатан диховни доживљај

У среду пете седмице Великог поста, служена је Св. Литургија Преосвећених дарова у храму Св. Саве у Светом Петерсбургу на Флориди. Служили су протојереј-ставрофор Јован Тодоровић свештеник у пензији, протојереј Љубиша Брњош (Св. Петка Орландо) и јереј Драган Жарић месни парох. За певницом су читали и појали пртојереј-ставрофор Василије Томић, свештеник у пензији, протојереј-ставрофор Драган Зарић (Св. Ђорђе Кливотер) архијерејски намесник и јереј Саша Ђурђевић (Св. Сава, Норт Порт) који је држао проповед о значају поста, молитве и ове свете литургије у односу на васпитање и подизање наше деце. Када смо код деце, дивно је било видети како њих дванаест у новим, лила боји, стихарима пажљиво прислужују, и по угледу на старије правилно врше поклоне у прописно време. Побожној атмосфери допринело је умилно појање месног црквеног хора под руководством Емила Есаповића. Дечацима у олтару руковао је Јован К.а свештеницима у читању помагао је брат Зоран Дрспотовић! А већ препуну цркву верних, који су се скоро сви причестили на овај радни дан одушевљено схватамо као круну свега чему нас учи наша Св. Православна Црква у односу на служење Св. Преосвећене Литургије. А то је, да бисе задовољиле жеље верних да се причешћују и у остале дане седмице током поста а не само суботом и недељом, а и из практичних разлога због пословних обавеза, то је црква установила ову свету литургију. Зато се у недељу на редовној Св. Литургији освећују више хлебова (Агнеца) и вина него обично, сачувавши преостали део Тела и Крви Христове за оне хришћане који су жечели да се причесте у оне дане седмице у које се није приносила бескрвна жртва током поста. Не улазећи у литугичку дискусију поводом ове Св. Литургије жеља је истаћи пријатно изнанеђење и доживљај духовног искуства који смо доживели. Заиста је реткост видети тако бројно присуство и учешће верних о радном дану на овој Св. Литургији. Свакако да захвалност припада духовној бризи и раду месног пароха оца Драгана, црквеног одбора,кола сестара и фолклора који су нас срдачно дочекали и на крају почастили. Дај Боже да се овакви духовни скупови множе и понављају међу верницима наше Српске Православне црква на свим просторина и да благословено дочекамо славно Васкрсење Господа Исуса Христа, Спаситеља нашег, коме нека је слава и хвала у све векове, векова. Амин!

Дописник: протојетеј-ставрофор Јован Тодоровић


(42 images)


Share This:

 
Српска слога
 
Србин има једну мисо 
У срце му Бог уписо: 
Да он сваком добра жели, 
Да сироту не уцвели, 
Да дарује ко му тражи 
И бол свачиј да ублажи.
Само Србин нема слоге, 
Отуда му беде многе. 

Србин има прошлост славну 
Има веру православну,
Има језик – бисер сјајни, 
Има песму – ђердан бајни, 
Има памет – да царује, 
И вештину – да војује.
Само Србин нема слоге 
Отуда му беде многе. 

Србин има бистро око 
И брзину као соко,
Што науми учиниће, 
Што погреши поправиће, 
Свуда стиже, све постиже, 
Нико Богу није ближе. 
Само Србин нема слоге, 
Отуда му беде многе.

Ал' кад Србин стекне слогу, 
Милији ће бити Богу, 
И мајке ће у даљини, 
У Индији и у Кини, 
Својој деци говорити: 
- Желите ли срећни бити 
На Србе се угледајте 
Српском слогом заблистајте!

Church School is held Sundays after the Divine Liturgy

Црквена Школа се одржава недељом после Свете Литургије

Ancient Faith Radio
Diocese of Eastern America
Православни Мисионарски Центар
image
image
image
image
image
image
image
image

The Holy Glorious and All-Praised Leaders of the Apostles, Peter and Paul 

Troparion — Tone 4

First-enthroned of the apostles, teachers of the universe: Entreat the Master of all to grant peace to the world, and to our souls great mercy!

Kontakion — Tone 2

O Lord, You have taken up to eternal rest and to the enjoyment of Your blessings the two divinely-inspired preachers, the leaders of the Apostles, for You have accepted their labors and deaths as a sweet-smelling sacrifice, for You alone know what lies in the hearts of men.

Kontakion — Tone 2

Today Christ the Rock glorifies with highest honor The rock of Faith and leader of the Apostles, Together with Paul and the company of the twelve, Whose memory we celebrate with eagerness of faith, Giving glory to the one who gave glory to them!